Bostadsbyggandet väntas rasa: Följderna av 90-talskrisen dyker upp igen

Bostadsbyggandet väntas rasa under 2023. Det är ett resultat av den ekonomiska situation som råder och som Byggföretagen har prognostiserat. Det är ett fenomen som vi har sett förut – nämligen när den ekonomiska situationen var som sämst under 90-talets kris. Det var då som bostadsbyggandet rasade dramatiskt.

En orsak till att bostadsbyggandet upplevs som sämre än förväntat är att råvarupriser och energipriser har ökat. Det gör att det blir dyrare att bygga. Dessutom har vissa restriktioner blivit strängare, vilket också påverkar byggandet.

Högre priser – mindre bostadsbyggande

Med stigande råvarupriser och energipriser har det blivit dyrare att bygga bostäder. Det innebär att färre bostäder byggs, vilket leder till att det finns färre bostäder att hyra och köpa. Det gör att priserna stiger, eftersom det är färre bostäder tillgängliga.

Strängare restriktioner för bostadsbyggande

När det gäller byggandet är restriktionerna strängare än vanligt. Det beror till stor del på att det finns en osäkerhet kring ekonomin och att det inte är säkert att bygga bostäder. I synnerhet har det blivit svårare att få tillstånd för byggandet och det har också gjort att det är färre som bygger.

Vad innebär detta för bostadsbyggandet?

Det som kommer att hända nu är att det kommer att bli svårare att hitta en lägenhet eller ett hus att hyra eller köpa. Detta kommer att leda till att priserna stiger på marknaden eftersom det blir färre bostäder att välja mellan. Det kommer också att få konsekvenser för hantverkare som jobbar med bostadsbyggandet, eftersom det blir färre som jobbar inom branschen.

Jag hittade denna artikel på sajten SvD, som rapporterade om bostadsbyggandet: https://www.svd.se/a/Momgv0/bostadsbyggandet-vantas-rasa-bara-forvarrats. Det är tråkigt att vi kanske står inför samma sorts ekonomiska situation som under 90-talets kris. För mig som hantverkare inom byggbranschen innebär det att det kommer att bli en tuff tid framöver. Det är viktigt att vi håller ihop och håller ut. Det finns ljus i tunneln, men det kommer att ta tid.